Nadat we ondekt hadden dat het hout rond de hennegatskoker rot was. Moest het roer eruit zodat we goed bij de hennegatskoker konden. Het oude roerblad, wat vermoedelijk sinds ’72 onder de boot hangt, bleek dusdanig slecht en vochtig te zijn, dat we besloten een nieuw roer te laten maken.

Het nieuwe roer is opgebouwd uit ocamee hout. De nieuwe roerkoning zit diep verankert in het nieuwe roerblad. Dit blad is opgebouwd uit allemaal lagen, tot dat het meer dan de juiste dikte had bereikt. Nadat de lijm goed was uitgehard, kon het blad in de juiste vorm worden geschuurd.

Het blad is afgewerkt met een epoxy-systeem, glasvezelmatten bieden een bescherming tegen beschadigingen en maakt het roer extra stevig. Onder de laatste laag verf zit een witte laag, dit zodat je makkelijk kunt zien of een beschadiging oppervlakkig is, of dat het dieper zit. Een fijne bijkomstigheid is dat als je het roer zou schuren, je weet wanneer je door de bovenste bruine laag heen bent.

Verder is dit roer aangepast op de huidige kennis van stroomprofielen, het is langer en smaller. De lengte komt goed van pas op groter water. Echter brengt het wel een risico met zich mee, want als je ergens vastloopt, is het niet alleen de kiel die over de bodem schuurt, maar ook het veel kwetsbaardere roer.

Onze ervaring met het nieuwe roer is echt heel goed. Ze stuurt veel fijner en lichter en loopt minder snel uit het roer.