De kielbalk is de basis van het schip. Nadat de Quartyn voorjaar 2018 het water in was gegaan, werd zichtbaar dat het hennegat lekte doordat het hout nog dicht moest trekken. Nadat de boot weer uit het water kwam, ontdekte we dat de kielbalk rond het hennegat rot was.
Onder begeleiding van Pieter en Hans, hebben we deze klus geklaard.
eerst uitzoeken tot hoe ver de houtrot zat. Uiteindelijk hebben we de bodemplaat eruit gezaagd tot de eerstvolgende spannten, zodat de nieuwe bodemplaten hier makkelijk op bevestigd konden worden.
De hennegatskoker zit klem tussen de kuipvloer en de kielbalk. Omdat deze verwijderd moest worden moest de kuip eruit gezaagd worden. Hier zat een luik waardoor we uberhaupt het lek konden ontdekken. Later hebben we besloten dit luik definitief dicht te maken.
De kielbalk bleek uiteindelijk zodanig rot te zijn, dat deze over een meter is verwijderd en een nieuw stuk in is ingezet.

Alles is  vast gelijmd met Epoxy 700, dichtgesmeerd met een epoxy systeem. Water zal geen kans meer hebben om in het hout te trekken. Er is een nieuwe lager, die langer was dan de oude, in gegaan. Ook hiermee voorkomen we nieuwe inwateringsproblemen.